równanie logarytmiczne
BLS: Oblicz x
log25x=log√510
Zły wynik mi wychodzi, a nie mogę znaleźć błędu w obliczeniach.
Odpowiedzieć podana w książce: x=10000
28 mar 17:43
krystek: zapisz obl,sprawdzę
28 mar 18:01
pigor: ... no, to np. tak: szukam
x>0 − z definicji logarytmu
takiego, że
| | log5x | | log510 | |
log 25x= log√ 5 10 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | log525 | | log5√5 | |
| | log5x | | log5 10 | | log5x | | 2log510 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | log552 | | log550,5 | | 2 | | 1 | |
⇔ log
5x= 4log
510 ⇔ log
5x= log
510
4 ⇔
x= 104= 10 000 . ...
28 mar 18:02
BLS: Bezmyślnie dzieliłem przez dwa zamiast pomnożyć i wychodziło mi x=10. Dzięki pigor
28 mar 18:16
Eta:
x>0
log
5x= log
510
4
x= 10
4
28 mar 18:30
Osxx: Skąd u Pigora pojawiło się "1" w mianowniku po prawej stronie?
log550,5 = 0,5?
28 mar 19:46
28 mar 19:49
Osxx: Nadal nie rozumiem..
28 mar 20:06
Osxx: Już rozumiem xD
28 mar 20:22
Eta:
28 mar 20:26