prawdopodobienstwo
Alois~: W sześcianie o wierzchołkach A1, A2,...,A8 ponumerowano losowo krawędzie od 1 do 12,
przy czym uczyniono to w sposób losowy.
a)Czy możliwe jest takie ponumerowanie, by suma numerów krawędzi wychodzących z każdego
wierzchołka była taka sama.
b) oblicz prawdopodobienstwo ze krawedzie o numerach 1,2,3 wychodza z jednego wierzcholka
b)czyli że jest 8 możliwosci ?
a |Ω|= 12*11*10*9*8*7*6*5
| | 8 | |
P(A)= |
| ( nie wiem czy dobrze myśle ) |
| | 12*11*10*9*8*7*6*5 | |
Mila:

a)
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12=13*6=78 suma numerów krawędzi
s− suma 3 krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka, s∊N
4s=78
Zatem nie można tak ponumerować krawędzi, aby suma numerów krawędzi wychodzących z każdego
wierzchołka była taka sama.
b)
Ω=12!
B− krawedzie o numerach 1,2,3 wychodza z jednego wierzcholka
krawedzie wychodzące z wybranego wierzchołka mogą być ponumerowane 1,2,3 na 3! sposobów,
pozostałe na 9! sposobów