..
rado1234: Bok kwadratu ABCD ma długość równą 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F
umieszczone tak , by |CE|=2|DF|. Oblicz wartość x = |DF| , dla której pole trójkąta AEF jest
najmniejsze.
Moze mi ktoś podpowiedzieć jak sie do tego zabrać?
28 mar 17:24
krystek:
28 mar 17:30
rado1234: rysunek zrobilem dobry , niebardzo wiem co dalej
28 mar 17:33
Mila:
| | 1 | |
PAEF=12− |
| (x*1+1*(1−2x)+2x*(1−x)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
xw= |
| najmniejsza wartość funkcji |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
f( |
| )= |
| − |
| + |
| = |
| |
| | 4 | | 16 | | 8 | | 2 | | 16 | |
28 mar 17:40
rado1234: chyba juz wiem , dzieki
28 mar 17:40