...
shm: Dane sa punkty A=(2,1) i B=(5,2). Na prostej o równaniu x−y−1=0 wyznacz taki punkt M, aby pole
trójkąta MAB było równe 5.
Czy mogę tu skorzystać ze wzoru na pole trójkąta majac jego wierzchołki ?
28 mar 16:54
krystek:

M=(x, x−1)
28 mar 17:25
pigor: tak możesz oczywiście , a więc ja bym robił np.
tak :
niech (*)
M=( x,y)=
(x,x−1)=? i AB
→= [3,1} i AM
→= [x−2,x−1−1]= [x−2,x−2] to
PΔABM= 5 ⇔
12 | d(AB
→,AM
→) |= 5 ⇔
12 | 3(x−2)−1(x−2) |= 5 ⇔
⇔ | 3x−6−x+2 |= 10 ⇔ |2x−4|= 10 ⇔ 2|x−2|= 10 ⇔ |x−2|= 5 ⇔
⇔ x−2=−5 lub x−2=5 , a stąd i z (*) (x=−3 i y=−4) lub (x=7 i y=6) ⇒
⇒
M= (−3,−4) lub
M= (7,6) − szukane punkty
M ∊ x−y−1=0 . ...
28 mar 17:39
krystek: | | 1 | |
lub 5= |
| IABI*(odległośc M od prostejAB) |
| | 2 | |
28 mar 18:07