matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomian
danuta333222:
liczba rozwiązań równania x3−2x
2
+9x−18=0
28 mar 16:49
ziomek:
x
3
−2x
2
+9x−18=0 (x−2)(x
2
+9)=0 x−2=0 ⋁ x
2
+9=0 x=2 Δ < 0 brak rozw odp. Jedno rozwiązanie x=2
28 mar 16:55