Zadanie na poziomie 1 lic
Adrian: Wyznacz trójmian kwadratowy, wiedzac, ze punkty P i W należa do jego wykresu, a punkt W jest
wierzchołkiem tej paraboli.
a) P =(−2;0), W=(−1;3)
b) P=(2;1), W=(1;2)
c) P=(1;2), W= (2;4)
28 mar 16:38
Sheppard: zaczynasz od powstaci kanonicznej i przechodzisz na ogolna
y=a(x−p)+q kanoniczna gdzie p i q to wspolrzedne wierzcholka
podstawiasz x i y z tego P(−2,0) wyliczasz a a jak masz juz a to np podstawiasz do wzoru na
28 mar 17:15
Adrian: Skad wziąć a?
28 mar 17:54
Licealista_Theosh: ze wzoru.
28 mar 19:16
Mila:
a) y=a(x−p)2+q
y=a(x+1)2+3 p=−1, q=3
0=a(−2+1)2+3
0=a+3 ⇔a=−3
y=−3(x+1)2+3
y=−3(x2+2x+1)+3
y=−3x2−6x−3+3
y=−3x2−6x
28 mar 19:45