planimetria
Łukasz: Dany jest prostokąt ABCD, w którym ADAB=23. Punkt E jest rzutem prostokątnym
wierzchołka D na przekątna AC. Wyznacz stosunek pola trójkąta DAE do pola prostokąta ABCD
28 mar 16:10
Łukasz: Prosiłbym również o rysunek
28 mar 16:13
krystek:
28 mar 16:19
Łukasz: dobra, to mi wystarczy. a może jeszcze ktoś by mógł napisać coś wiecej o tym rzucie
prostokątnym?
28 mar 16:25
pigor: ... no to np. tak : z podobieństwa ΔAED ∼ ΔABC (cecha kkk, bo |∡ADE|=|∡BAC|
| | PΔDAE | | 2 | | 4 | |
masz |
| = ( |
| )2= |
| /:2 ⇔ |
| | PΔABC | | 3 | | 9 | |
| | PΔDAE | | 4 | | 2 | | PΔDAE | |
⇔ |
| = |
| = |
| = |
| − szukany stosunek pól. |
| | 2PΔABC | | 2*9 | | 9 | | PABCD | |
...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
znowu nie widzę kresek ułamkowych . ciekawe, czy sią pojawią po wyślij
28 mar 16:28
pigor: ... O

... − widzę je − to dobrze . ...
28 mar 16:29
28 mar 16:31
Łukasz: odpowiedz powinna wynosić 213.. i jeszcze pytanie dlaczego |∡ADE|=|∡BAC| ?
28 mar 16:33
Łukasz: ?
28 mar 16:43
pigor: ... jako kąty o ramionach odpowiednio prostopadłych
28 mar 16:46
pigor: hmm..., zastanawiam się skąd taka odpowiedź zwłaszcza ta 13−tka w mianowniku
i nic mi ciekawego na myśl nie przychodzi, czyżbym tak mocno się walnął

−−−−−−−−−−−−−−−
idę na powietrze rozjaśnić umysł .
28 mar 16:50
Łukasz: matko ale gafa z tymi kątami..
28 mar 17:07
Łukasz: a mi wyszło tak jak w odpowiedziach

wziąłem z podobieństwa AED~ADC
| |DE| | | |DC| | | 6x | |
| = |
| (|AC| z pitagorasa) i wychodzi że |DE|= |
| |
| |DA| | | |AC| | | √13 | |
| | 4x | |
pitagoras dla AE, wyszło |
| |
| | √13 | |
| | 2 | |
i z tego stosunek pól wynosi |
| |
| | 13 | |
czyli tak jak być powinno

Dzieki za wskazówki!
28 mar 17:16
pigor: ... o ładnie, a ja coś ...

− nie wiem co − popieprzyłem z tą skalą . ...
28 mar 17:41