proste prostopadle
maniek: Moja odpowiedź nie zgadza się z odpowiedzią z książki i nie wiem czy ja zgłupiałem czy w
książce są błędy... Treść zadania: dane są proste l i k o równaniach l: y= (log3m+2)x−5
oraz k: y=1/2x+1 , trzeba wyznczyc zbiór wartości parametru m , dla których proste sa
prostopadle.
wyznczylem dziedziny logarytmu, wyszlo ze m>−2 , dalej zapisałem log3m+2 = −2 , i wyszlo
mi m=−17/9 , a w odp. dali tak: zapisali zalozenia: m>0 i wynik dali m=1/81
28 mar 16:06
krystek: log3(m+2) czy log3+m ?
28 mar 16:07
krystek: ups log3m+2
28 mar 16:08
pigor: ... ,
krystek ma rację , masz tam log
3m ≠ log
3(m+2) , dlatego
m>0 − dziedzina, a wtedy
proste te są ⊥ ⇔ (log
3m+2)*
12=−1 /*2 ⇔ log
3m+2= −2 ⇔ log
3m= −4 ⇔
⇔
m=3
−4= 9
−2=
181 . ...
28 mar 16:38
maniek: ale w zadaniu jest wyraźnie napisane log3(m+2) , a wtedy m+2>0
28 mar 17:09
krystek: Gdzie wyraźnie napisałeś?
28 mar 17:10
maniek: ok już rozumiem po prostu nie jest sprecyzowany zapis im może chodziło że log3m + 2
28 mar 17:10
maniek: dzięki
28 mar 17:11
pigor: ... , jest "sprecyzowane" jak trzeba i nie może im chodziło, tylko jak wół jest napisane o co
im chodziło , kolego
28 mar 17:16
krystek: @
pigor już dotleniłeś się?
28 mar 17:18
pigor: .. chyba tak, już, dzięki . ...
28 mar 17:45