Wykaż, że
Paweł: Wykaż że suma kwadratów trzech kolejnych liczb naturalnych przy dzieleniu przez 3 da resztę 2.
Robię tak:
n
2+(n+1)
2+(n+2)
2=n
2+n
2+2n+1+n
2+4n+4=3n
2+6n+5=

I co dalej z tym, mógł by ktoś wytłumaczyć.
28 mar 15:52
krystek: 3(x2+2n+1)+2=3(n+1)2+2 cnu
28 mar 15:54
Eta:
3n2+6n+3 +2= 3(n2+2n+1) +2 = 3k+2
c.n.u
28 mar 15:54
Eta:
28 mar 15:55
krystek:
28 mar 16:06
Paweł: Rozbijamy piątkę, na 2 i 3. Dzielić, to mnożyć przez odwrotność , ale nie rozumiem czemu +2?
28 mar 16:07
krystek: ?
28 mar 16:09
Paweł: Nie rozumiem dla czego tak.
28 mar 16:25
krystek: !2:3=4 r0
14:3=4r 2 ponieważ 3*4+2=14
28 mar 16:33