Zadania z geometri
Ania :): Potrzebuje pomocy z geometri mam obliczyć Pc,V,Pb sześcianu o przekątnej 4pierwiastki z 3 i
graniastoslupa prawidłowego trójkątnego które wszystkie krawędzie mają długość 8 pomocy
niewiem nawet od czego zacząć
28 mar 12:47
kiki: przekątna sześcianu wyraża się wzorem d=√3a2 , czyli 4√3=√3a2 / 2
3a2=16*3
a=4
Pc=6aa = 6*16
Pole boczne sześcianu to 4 kwadraty o polu a2
Pb= 4*a2= 64
V= a3= 64
28 mar 13:55
kiki: jeśli chodzi o graniastosłup prawidłowy trójkatny (o wszystkich krawędziach tej samej długosci)
ma on w podstawie trj. równoboczny którego pole liczymy ze wzoru a2√3 /4 , => Pp=16√3
pole boczne to natomiast kwadraty o boku 8, czyli Pb=3*a2= 3*64=192,
Pc=2Pp+Pb=2*16√3+192=32√3+192.
Pb=3a2= 3 * 64=192
V=Pp*H , gdzie H=8
28 mar 14:04
Ania :): Dzięki wielkie
28 mar 14:54