Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dwóch kul tego samego koloru,
Maydey: Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje sie 9 kul: 4 białe, 3 czarne
i 2 zielone. W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe, 3 czarne i 1 zielona. Z każdego
pojemnika losujemy po jednej kuli. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania dwóch
kul tego samego koloru.
28 mar 12:46
Eta:

A= {(b,b) (cz,cz) (z,z)}
| | 4 | | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| + |
| * |
| =.............. |
| | 9 | | 6 | | 9 | | 6 | | 9 | | 6 | |
28 mar 14:52