,,,
shm: NIech W(x)=x
2+mx+36
a)Wyznacz te wartości parametru m, dla których równanie W(x)=0 ma dwa różne pierwiastki
dodatnie
| | W(x) | |
b)Dla jakich wartości parametru m równanie |
| =0 ma jeden pierwiastek |
| | x−4 | |
28 mar 12:30
jikA:
a) Δ > 0 ∧ x1x2 > 0 ∧ x1 + x2 > 0
b) (Δ = 0 ∧ f(4) ≠ 0) ∨ (Δ > 0 ∧ f(4) = 0).
28 mar 12:45
Dominik: a) x
2 + mx + 36 = 0
Δ > 0
x
1x
2 > 0
x
1 + x
2 > 0
| | x2 + mx + 36 | |
b) |
| = 0 x ≠ 4 |
| | x − 4 | |
x
2 + mx + 36 = 0
2 przypadki
Δ = 0
lub
Δ > 0
f(4) = 0
28 mar 12:45
Dominik: i w pierwszym zapomnialem o f(4), ale i tak jiikA mnie ubiegl
28 mar 12:46
jikA:
28 mar 12:50