Zadania tekst.
Nie Lubie Matmy: Witam to znowu ja

Może mi ktoś tak na chłopski rozum wytłumaczyć skąd w tym zadaniu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1480.html wziął się taki zapis
(20x+14y)−20%*(20x+14y)
Staram sie ogarnąc
28 mar 10:42
jikA:
Masz 100zł ktoś od Ciebie pożycza 20% tej sumy ile Ci wtedy pieniędzy zostaje?
100 − 20% * 100 = 100 − 0.2 * 100 = 100 − 20 = 80zł.
28 mar 10:48
Nie Lubie Matmy: aa cholera to takie proste .... dzieki jika
28 mar 10:51
pigor: ... , no to zobacz taki model (tu: równanie) matematyczny
tego zadania do przemyślenia oczywiście :
80% [20x+14(191−x)] = 2240 /*
108 ⇔ 20x+14*191−14x= 2800 ⇔
⇔ 6x= 2800− 2674 ⇔ 6x=126 ⇔ x=
21 − tylu kupiło droższe,
a 191−x=
170 − tylu widzów tańsze bilety . ...
28 mar 14:37