matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Licealista D:
Rozwiąż równania, wiedząc, że a jest ustaloną liczbą rzeczywistą. sin(x−a) = sinx − sina
28 mar 09:38
jikA:
sin(x − a) + sin(a) = sin(x)
x − a + a
x − a − a
2sin(
)cos(
) = sin(x)
2
2
x
x
2sin(
)cos(
− a) = sin(x)
2
2
x
x
x
x
2sin(
)cos(
− a) = 2sin(
)cos(
)
2
2
2
2
x
x
x
sin(
)[cos(
− a) − cos(
)] = 0
2
2
2
x
x
x
sin(
) = 0 ∨ cos(
− a) = cos(
)
2
2
2
28 mar 10:13