pomocy
Marysia: przekroj ostroslupa prawidlowego czworokatnego plaszczyzna przechodzaca przez przekatna
podstawy i wierzcholek ostroslupa jest trojkatem rownobocznym o polu 16√3. Oblicz objetosc i
pole powierzchni calkowitej tego ostroslupa.
28 mar 09:14
dero2005:

d = l
l = 8
d = 8 = a
√2
a = 4
√2
h
s =
√l2 − (a2)2 =
√82 − (2√2)2 = 2
√14
h =
√hs2 − (a2)2 =
√(2√14)2 − (2√2)2 = 4
√3
| | a2*h | | (4√2)2*4√3 | | 128 | |
V = |
| = |
| = |
| √3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
P
c = a
2 + 2*a*h
s = (4
√2)
2 + 2*4
√2*4
√3 = 32(1 +
√6)
28 mar 18:49
Marysia: dziekuje bardzo
28 mar 20:23