a to będzie nasza podstawa prostokąta, h to wysokość
| a | ||
sin 30 = | ||
| 4 |
| a | ||
0,5 = | ||
| 4 |
| h | ||
cos 30 = | ||
| 4 |
| √3 | h | ||
= | |||
| 2 | 4 |
| 4*√3 | ||
h = | = 2√3 | |
| 2 |
| 1 | ||
r = | ||
| π |
| 1 | 1 | |||
P = a*h + 2*π*r2 = 4√3 + 2*π* | = 4√3 + 2* | |||
| π2 | π |
| 1 | 1 | h | ||||
V = π*r2 * h = π* | * h = | * h = | ||||
| π2 | π | π |
W trójkącie prostokątnym o kątach 30o, 60o, 90o
2a=4 ⇒ a=2
| 1 | ||
a=2=2πr ⇒r= | , a√3=2√3=H | |
| π |
| 2√3 | ||
V=πr2*H = | [cm3] | |
| π |
| 1 | ||
Pc= 2πr(H+r)= 2(2√3+ | ) [cm2] | |
| π |