czworoscia
dumka: mam takie zadanie wiem ze jest banalne ale końcówka mi nie wychodzi .
czworościan foremny ma objętość 2√2. jaką długość ma krawędź tego czworościanu.
powiedzcie jak wyliczyć końcówkę
27 mar 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaką końcówkę

jaki jest wzór na V czworościanu foremnego

wyznaczasz z niego 'a'
27 mar 11:31
27 mar 11:31
dumka: czyli wyszło mi, że a = 2√6
27 mar 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | a3*√2 | |
2√2 = |
| ⇔ 24 = a3 ⇔ a = 3√24 |
| | 12 | |
3√24 =
3√8*
3√3 = 2
3√3
27 mar 11:47
27 mar 11:49