ekstremum lokalne
andrzejek: Witam, mam problem, bo wyznaczam ekstremum lokalne funkcji i zatrzymałem się w momencie takim:
2x/(x2+1)2=0
z wolfram wychodzi mi, że wyjść ma 1/√3
Jak do tego dojść?
26 mar 23:59
Godzio:
Mi wychodzi, że x = 0.
27 mar 00:01
andrzejek: 0 niestety nie jest rozwiązaniem
27 mar 00:25
Roman: Dla takiego rownania jakie podales x=0
27 mar 00:32
jikA:
| | 2(x2 + 1)2 − 2x * 2(x2 + 1) * 2x | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 + 1)4 | |
| | 2(x2 + 1)(x2 + 1 − 4x2) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 + 1)4 | |
| | 2(x2 + 1)(1 − 3x2) | |
f'(x) = |
| |
| | (x2 + 1)4 | |
| | 1 | |
f'(x) = 0 ⇒ 1 − 3x2 = 0 ⇒ x = ± |
| . |
| | √3 | |
Teraz badasz które max które min.
27 mar 00:53