Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−1,4) i równoległej do prostej,
do której należą punkty B=(−1,1) i C=(2,2).
| 1 | ||
1 = 3a ⇒ a = | ||
| 3 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
y = | x + b ⇒ podstawiamy A i mamy: 4 = − | + b ⇒ b = 4 | czyli: | |||
| 3 | 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
y = | x + 4 | |||
| 3 | 3 |
| 1 | 1 | |||
k: y= | x+4 | |||
| 3 | 3 |
Wsp. kier. prostej BC:
| 2−1 | 1 | |||
aBC= | = | |||
| 2+1 | 3 |
| 1 | ||
k: y= | (x−xA)+yA = .... | |
| 3 |
| x1 − x2 | y1 − y2 | |||
Nigdy nie pamiętam czy | czy | |||
| y1 − y2 | x1 − x2 |
| y | ||
a=tgα= | ![]() | |
| x |
Dobranoc