Michał: Dla x=−√3 wyrażenie (√1−x −x)(√1−x+x) ma wartość:
26 mar 22:43
Artur_z_miasta_Neptuna:
przed podstawianiem 'x'
zauważ że masz tutaj wzór skróconego mnożenia

skorzystaj z tej wiadomości
26 mar 22:57
tacata: (1−3−√3)(1−3+√3)=(−2−√3)(−2+√3) = 4+2√3 − 2√3− 3 = 1
26 mar 22:58
mysza: tacata podałaś złe rozwiązanie. posłuchaj kolegi wyżej
26 mar 23:00
mysza: a poza tym przeanalizuj przykład i zauważ, że x= −√3
26 mar 23:02
lololo: √1−x2 − x2
26 mar 23:02
mysza: nie zapominaj o nawiasach lololo
26 mar 23:03
lololo: = 1−x−x2 = 1−√3−3=−2−√3 zgadza się?
26 mar 23:03
mysza: √3 −2
26 mar 23:05
lololo: (√1−x)2−x2= 1−x−x2 = 1−√3−3=−2−√3
26 mar 23:05
mysza: 1+√3 −3 =√3 − 2
26 mar 23:06
mysza: pamiętaj x=−√3
26 mar 23:06
mysza: gubisz minus podstawiając do wzoru który wyprowadziłeś
26 mar 23:07