rysunek do zadania
mat123: Na czworościanie foremnym opisano walec w taki sposób , że skośne krawędzie czworościanu są
średnicami podstaw walca. znajdż stosunek objętości kuli opisanej na walcu do objętości kuli
wpisanej w czworościan.
Bardzo prosze o rysunek do zadania
26 mar 22:07
Mila: Mogę Ci wyjaśnić, co masz liczyć, ale rysunek mi nie wychodzi.
26 mar 22:48
Eta:
Witaj
Mila
Trzeba poczekać na
mistrza Bogdana
26 mar 22:50
Mila: Witaj Eto, każda próba jest mało przejrzysta, wiem jak to wygląda, ale narysować trudno,
już w zeszłym roku to obliczyłam, ale nie narysowałam.
Zobaczę co powie Mat123, może jedno denko mu wystarczy do obliczeń? A o drugim opowiem?
26 mar 22:55
dero2005:
a = d = h
26 mar 23:20
Mila: Dero, trochę inne mam wyniki, może to nieporozumienie z powodu oznaczeń.
Widzę to tak:
a− krawędź czworościanu,
a− średnica walca
H
walca= odległości krawędzi skośnych,
| | 1 | | a√6 | |
rkw= |
| Ho= |
| promień kuli wpisanej w czworościan |
| | 4 | | 12 | |
Promień kuli opisanej na walcu to połowa przekątnej przekroju osiowego walca
| | a√6 | |
Rko= |
| −Promień kuli opisanej na walcu |
| | 4 | |
| Rko | | a√6 | | a√6 | | a√6 | | 12 | |
| = |
| : |
| = |
| * |
| =3 |
| rkw | | 4 | | 12 | | 4 | | a√6 | |
| | Vk0 | | 33 | | 27 | |
Zatem |
| = |
| = |
| |
| | Vkw | | 1 | | 1 | |
26 mar 23:58
Eta:
odp :
27 jest poprawna
27 mar 00:03
Mila: Dziękuję Eto. Dobranoc.
27 mar 00:07
Eta:
Miłych snów
27 mar 00:08
Bogdan:

Zostałem wywołany

, proponuję w tym zadaniu sporządzić 2 rysunki i zaznaczyć na nich
potrzebne do rozwiązania elementy i oznaczenia. Wszystkie długości uzależniam od c.
Pole P trójkąta z wpisanym okręgiem o promieniu r (r jest także promieniem kuli wpisanej
w czworościan):
| | 2c + 3c + 3c | |
P = c*2√2c = 2c2√2 i P = |
| *r = 4cr ⇒ 4cr = 2c2√2 |
| | 2 | |
27 mar 21:02
Bogdan:

R − długość promienia kuli opisanej na walcu o promieniu podstawy c
√3 i wysokości c
√6
| | 3 | |
2R = √18c2 = 3c√2 ⇒ R = |
| c√2 |
| | 2 | |
Stosunek objętości kuli o promieniu R do objętości kuli o promieniu r jest równy
27 mar 21:03
archeolog:
27 mar 21:04
Mila: No, to pięknie, a zainteresowany milczy.
Czyli wychodzi na to, że są to promienie kul wpisanych i opisanych na czworościanie.
I bez liczenia wynik znany.
27 mar 21:17