Pomocy
lola1996: Dany jest trójkąt prostokątny, w którym przyprostokątna przyległa do α ma długość n, gdzie n >
1. druga przyprostokątna jest o 1 krótsza od przeciwprostokątnej. Wykaż, że sinα + cosα =
n2 +2n − 1n2 +1
26 mar 22:00
lola1996: b. prosze o pomoc
26 mar 22:15
krystek:

wylicz x
| | n−1 | | n | |
sinα= |
| cosα= |
| i podstaw |
| | x | | x | |
26 mar 22:21
Eta:

z tw. Pitagorasa
| | n2−1 | | n2+1 | |
x2+2x+1=x2+n2 ⇒ x= |
| , to x+1= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | n2−1 | | 2 | | 2 | | n2+2n−1 | |
sinα+cosα= |
| * |
| + n* |
| = ........ = |
| |
| | 2 | | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | |
c.n.u
26 mar 22:22
krystek: Dzieki , nie doczytałam , wzięłam o 1 krótsza
26 mar 22:26
Eta:
26 mar 22:27
krystek:
26 mar 22:28
krystek: A Lola milczy!
26 mar 22:31
Eta:
Przyzwyczaili się ,że odrabiamy ich prace domowe
26 mar 22:33
krystek: I dlatego nie zawsze liczę..
Do jutra!
26 mar 22:40
Eta:
Miłych snów
26 mar 22:41