Trójkąty prostokątne.
M.: W trójkącie ABC wysokość CD ma długość 8. Kąt ABC ma miarę 60stopni, a kąt BAC ma 45stopni.
Oblicz obwód tego trójkąta.
I może jestem blondynką, ale wyjaśni mi ktoś czemu w trójkącie abc jest wysokość cD?
26 mar 21:28
krystek:
26 mar 21:47
lololo: Kąt BCD= 30stopni bo 180stopni−(90stopni+60stopni)=180−150=30
|CB|=16
|AD|=8
|DB|=8
|DB|=8pierwiastków z 3
|AC|=8pierwiasków z 2
L=16+8+8pierwiasków z 3+ 8pierwiastków z 2=24+8piierwiastków z 2+8pierwiastków z 3
26 mar 22:33
lololo: L=24+8√2+8√3
26 mar 22:37
lololo: może być?
26 mar 22:38