matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matura
ajla:
Liczba a spełnia równanie log
2
1/9=−2a, a liczba b spełnia równanie log
2
4/3=2−b. Uzasadnij, że liczby a i b są równe.
26 mar 21:24
Eta:
log
2
(1/9)= −2log
2
3 −2log
2
3= −2a ⇒ log
2
3=a log
2
(4/3)= log
2
4−log
2
3 = 2−a 2−a=2−b ⇒ a=b
26 mar 21:27