Stosunek pól kół wpisanych w trójkąt prostokątny
Karola: W trójkacie prostokatnym jedna z przyprostokątnych jest dwa razy krótsza od
przeciwprostokątnej. Oblicz stosunek pola koła wpisanego w ten trójkąt do pola koła opisanego
na tym trójkącie.
Próbowałam zrobić tak, że przeciwprostokątna to 2R bo promień okręgu opisanego na trójkacie
prostokatnym to połowa przeciwprostokatnej, jedna przyprostokątna to R a druga to R
√3
| | a+b−c | |
r= |
| i tu podstawiłam pod a−R b−R√3 c−2R a teraz stosunek tych pól to |
| | 2 | |
| | | |
|
| i licznik jest do kwadratu no ale z tego coś mi nie wychodzi chyba że |
| | R2 | |
źle cos jest wcześniej albo źle to podniosłam do kwadratu
26 mar 21:23
Karola: | | 1 | |
z tego wyszło mi teraz |
| a w odpowiedziach jest inaczej wiec już nie wiem |
| | 2 | |
26 mar 21:37
iiiii:

to czerwone r malego kola bedzie rowne PΔ/p bo PΔ=rp gdzie p jest połową obwodu
26 mar 21:49
Eta:
26 mar 21:50
iiiii: co ?
26 mar 21:51
Eta:
"świetny" rysunek

.....ubawił mnie
26 mar 21:54
iiiii: a wiesz jak sie tym trzeba nameczyc zeby cos narysowac xd
26 mar 21:55
iiiii: lepszy bylby juz paint niz ten "program"
26 mar 21:55
Mila:

Jeżeli w Δ prostokątnym jedna z przyprostokątnych jest 2 razy krótsza od przeciwprostokątnej,
to jest to Δ o kątach: 30,60,90.
R=x połowa przeciprostokątnej
środek 0kręgu wpisanego w Δ leży na przecięciu dwusiecznych kątów
α=30
3r=
√3x−
√3r
| Pw | | √3−1 | |
| =( |
| )2 dokończ |
| Pop | | 2 | |
27 mar 19:25