rownania i nierownosci
ania: proszę was na jutro mi potrzebne błagam o pomoc kto mi może pomóc bd bardzo wdzieczna
rozwiąż rownania i nierownosci kwadratowe:
1) x4−4x2+4=0
znaczy do potęgi
2) −3x2+2x−1/3≤0
3)(2x2−1)≥(3x−2)(x−3)
4)(2x2−3)2−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1)
5)2x+4=7
6)2(x+1)+5(x−3)=8(x+1)(x−1)−8x2
7)2(x+2)−2≤4(x−1)+5
jeśli ktoś może mi to rozwiązać z góry wielkie dzięki czekam na odp.
26 mar 21:14
irena_1:
1)
(x2−2)2=0
x2=2
x=√2 lub x=−√2
26 mar 21:18
ania: ∪(x+1)(2)+∪2(x+1)(4)=∪(1)(6)
∪ znaczy ułamek
26 mar 21:19
ania: ∪(x+1)(2)+∪2(x+1)(4)=∪(1)(6)
∪ znaczy ułamek
26 mar 21:20
irena_1: 2)
9x
2−6x+1 ≥ 0
(3x−1)
2 ≥ 0
x ∊ R
26 mar 21:20
ania: dziękuję irena jestes cudowna
26 mar 21:23
irena_1:
3)
2x
2−1 ≥ (3x−2)(x−3)
2x
2−1 ≥ 3x
2−9x−2x+6
−x
2+11x−7 ≥ 0
x
2−11x+7 ≤ 0
Δ=121−49=72
26 mar 21:24
irena_1:
4.
Sprawdź, gdzie są kwadraty po lewej stronie
5.
2x+4=7
2x=3
x=1,5
26 mar 21:28
irena_1:
6)
2x+2+5x−15=8(x
2−1)−8x
2
7x−13=8x
2−8−8x
2
7x=5
26 mar 21:30
irena_1:
7)
2x+4−2 ≤ 4x−4+5
−2x ≤ −1
26 mar 21:31
ania: (2x−3)2−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1) irenka to jest ten podpunkt 4.
26 mar 21:31
26 mar 21:33
ICSP: irena troszkę mi się nie podoba Δ w trzecim podpunkcie
26 mar 21:33
ania: U(x+1)(2)+∪2(x+1)(4)=∪(1)(6)
∪ znaczy ułamek
26 mar 21:35
krystek: @
ICSP podziwiam Twoją czujność.

Zainteresowana winna przeliczyć sobie i
zauwazyć
26 mar 21:35
irena_1:
4x
2−12x+9−18x+6 ≤ −2x+1+8x
2−4x
−4x
2−24x+14 ≤ 0 /:(−2)
2x
2+12x−7 ≥ 0
Δ=144+56=200
| | −12−10√2 | | −6−5√2 | | −6+5√2 | |
x1= |
| = |
| , x2= |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | −6−5√2 | | −6+5√2 | |
x∊(−∞; |
| > ∪ < |
| ; ∞) |
| | 2 | | 2 | |
26 mar 21:36
ania: 3x+1−U(x+3)U(4)≥4x−2 pomocy kochana czarna magia
26 mar 21:39
irena_1:
3)
Δ=121−28=93
| | 11−√93 | | 11+√93 | |
x1= |
| , x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 11−√93 | | 11+√93 | |
x ∊ < |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
No tak, za dużo naraz... Dzięki.
26 mar 21:40
irena_1:
ANIA, sprawdź zad. 3. Poprawiłam− źle wyliczyłam Δ
26 mar 21:40
irena_1:
4(3x+1)−(x+3) ≥ 16x−8
12x+4−x−3 ≥ 16x−8
11x+1 ≥ 16x−8
−5x ≥ −9
26 mar 21:43
26 mar 21:48
ania: (x−2)2+U(x+4)U(3)≥(x−4)(x+4)−U(2)(3) i jeszcze takie działanie jestes zajebista kochana dzieki
wielkie geniusz
26 mar 21:50
26 mar 22:02
irena_1:
| | x+4 | | 2 | |
x2−4x+4+ |
| ≥ x2−16− |
| |
| | 3 | | 3 | |
3x
2−12x+12+x+4 ≥ 3x
2−48−2
3x
2−11x+16 ≥ 3x
2−50
−11x ≥ −66
x ≤ 6
26 mar 22:10
ania: DZIĘKUJĘ CI KOCHANA Z NIEBA MI SPADŁAŚ A TE UKLADY ROWNAN OGARNIESZ JESZCZE PROSZĘ TO JUZ
OSTATNIE ZADANIE
26 mar 22:14
26 mar 22:23