matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
amadeusz:
taka mała nierówność : |x-3|-|2-x|>2
14 wrz 16:49
Kasia:
musimy rozpatrzeć 3 dziedziny D
1
=(-∞,2) x-3+2-x>2 0>3 sprzeczność D
2
=<2,3) -x+3-2+x>2 0>1 sprzeczność D
3
=<3,+∞) x-3-2+x>2 2x>7 x>7/2 x>3 1/2 rozwiązanie x∈<3 1/2,+∞)
14 wrz 17:38