narysuj ndrzewo i pisz poszczegolne prawdopodobienstwa pierwsza galaz to 1/6 ( wyciagam białą)
druga to 1/6 ( nznow biala ) i trzecia to 1/6 ( znow biala
przechodzisz do drugiej rodziny gałęzi i znow najpierw biala potem biala i na koncu zolta to
masz 1/8
jak wszystkie galezie poznaczysz to mnozysz prawdopodobienstwa w doł kazdej rosziny gałęzi i
sumujesz wszystko ( roszina galezi to cala ta czerwona linia masz tam 4 galezie i skladowe tej
galezi czerwonej mnozysz i tak dla kazdej a pozniej dodajesz wszystko )
Moze zrobie to na prostszym przykladzie bo nie chce mi sie tyle rysowac zobacz mam 2 biale i 3
czarne jakie jest prawdopodobienstwo ze przy dwukrotnym losowaniu ze zwracaniem otrzymam kule
białą i czarna wiec :
A czyli wyciagam bialą jest rowne 1/2 bo mam 2 biale pozniej wyciagam czarna czyli 1/3
i teraz mnoze
A*B =1/2*1/3=1/6
teraz najpierw czarna czyli P=1/3 a R=1/2 i tak samo P*R=1/6
zatem prawdopodobienstwo szukane jest roiwne : P*R+A*B=2/6
| 3*62*8 | 3*62*8 | 3*36 | ||||
P(A)= | = | = | ||||
| 143 | 23*73 | 73 |