Logarytmy
m565: Uzasadnij, że liczby 1+log2 24; 2+2log2 6; 4+3log2 3 tworzą
ciąg arytmetyczny
26 mar 20:52
Janek191:
Liczby 1 + log
2 24 , 2 + 2 log
2 6, 4 + 3 log
2 3 tworzą ciąg arytmetyczny,
jeżeli
( 2 + 2 log
2 6 ) − ( 1 + log
2 24 ) = ( 4 + 3 log
2 3 ) − ( 2 + 2 log
2 6 )
1 + log
2 6
2 − log
2 24 = 2 + log
2 3
3 − log
2 6
2
log
2 36 − log
2 24 = 1 + log
2 27 − log
2 36
| | 36 | |
log2 |
| = log2 2 + log2 27 − log 2 36 |
| | 24 | |
log
2 1,5 = log
2 ( 2*27) − log
2 36
log
2 1,5 = log
2 54 − log
2 36
log
2 1,5 = log
2 1,5
czyli podane liczby tworzą ciąg arytmetyczny.
27 mar 06:47