w jaki sposob mam ulozyc sobie ulozyc rownanie do tego?
as: trojkat rownoboczny ABC ma boki dlugosci 10cm. na jego bokach obrano punkty M, N, P tak ze:
[AM]=[BN]=[CP]. jak nalezy wybrac punkty aby pole trojkata MNP bylo najmniejsze?
26 mar 20:33
iiiii:

jest to typowe zadanie optymalizacyjne :
wszystkie te rowne odcinki czyli cp=am=bn znaczysz jako X pozostala czesc boku to 10−x
i liczysz pole trojkata tego srodkowego a jest to przeciez pole trojkata tego duzego o bokach
10 minus 3 mniejsze trojkaty, prawdopodobnie otrzymasz funkcje kwadratowa i z tego policzysz
kiedy pole jest najmniejsze
26 mar 20:43
iiiii: tak formalnie PΔMNP=PΔABC−PΔCPN−PΔMBN−PΔAMP
rysunek troche mi nie wyszedl ale mysle ze wiesz o co biega
26 mar 20:45
as: no dzieki dalej sobie juz poradze
26 mar 20:50
Eta:

Założenie: x€(0,10)
f(x)=P(MNP) = P(ABC)−3P(AMP)
x
min= 5
Trójkąt MNP jest też równoboczny o boku długości
5
zatem punkty MNP są środkami boków trójkąta ABC
26 mar 20:59
Eta:
Ojj... sorry nie widziałam poprzedniego wpisu
26 mar 20:59