Logarytmy
humanista: Oblicz :
| | 1 | |
√ab2 /c jeżeli log o podstawie 3 z a=5, log o podstawie 2 z |
| =b |
| | 8 | |
i log o podstawie c z 9=4
26 mar 20:30
krystek: log
3a=5⇒a=3
5
log
c9=4 ⇒c
4=9
26 mar 20:33
camus: definicja logarytmu
log
x y = z, bo x
z = y
| | √ab2 | |
skorzystaj i oblicz a,b i c, po czym rozwiąż |
| |
| | c | |
26 mar 20:34
humanista: okej, ale jak obliczyc to c ?
26 mar 20:35
camus: c4=9
c=4√9 = 4√32 = (32)14 = 312 = √3, bo c>0
26 mar 20:40
Eta:
c4=9 ⇒ c=√3 v c=−√3 <0 −−− odrzucamy , bo podstawa logarytmu c>0 i c≠1
26 mar 20:41