Bardzo Prosze o Pomoc !!!!!!!!!!
Kinga: | | x + 3 | | x − 1 | |
2. |
| = |
| |
| | x + 5 | | x − 3 | |
26 mar 20:24
Kinga: Potrzebuje tych zadań na jutro
26 mar 20:26
26 mar 20:26
Kinga: tam nie ma wszystkich przykładów
26 mar 20:29
Krys: 4. x≠0
5/x −2x −9 = 0 /*x
5− 2x
2 −9x =0
− 2x
2 −9x +5=0
Δ = b
2−4ac
Δ= (−9)
2 − 4*(−2)*5=81+40 = 121
√Δ=11
| | −b−√Δ | | −4−11 | | 3 | |
x1 = |
| = |
| =15/4= 3 |
| |
| | 2a | | −4 | | 4 | |
| | −b+√Δ | | 3 | |
x2= |
| = U {−4+11}{−4}= −7/4= −1 |
| |
| | 2a | | 4 | |
26 mar 20:37
Licealista_Theosh: 3. Na krzyż
27=x3
x=3
26 mar 20:59
Licealista_Theosh:
2) (x+3)(x−3)=(x−1)(x+5) − mnożysz , redukujesz i robisz tak jak @krys
26 mar 21:01
Licealista_Theosh: 1) Nie da się zrobić bo mnianownik jest różny od zera.
26 mar 21:02
Janek191:
1)
Licznik jest różny od 0 − równanie nie ma rozwiązań.
27 mar 06:35