Jestem 20 lat po szkole i trochę pozapominałem.
tomciop: Rozwiąż równanie i nierówność.
|3x−1|=2 |4x−1|<3
26 mar 20:20
camus: |a|=b
stąd a=b lub a=−b
|a|<b
stąd a<b i a>−b
26 mar 20:22
iiiii: banał...
|3x−1|=2 z def wartosci bezwzglednej zapiszemy
3x−1=2 v(lub) −(3x−1)=2
czyli 3x−1=2 v 3x−1=−2
3x=3 v 3x= −1
x=1 v x=−1/3
26 mar 20:22
krystek: 1) 3x−1=2 lub 3x−1=−2
2) 4x−1<3 i 4x−1>−3
26 mar 20:22
bezendu:
a) |3x−2|=2
3x−2=2 lub 3x−2=−2
3x=4 3x=0
|4x−1|<3
4x−1<3 i 4x−1>−3
4x<4 4x>−2
26 mar 20:24
iiiii: bo to co pod wartoscią bezwzgledna albo jest ujemne albo jest dodatnie bo wartosc bezwzgledna
zawsze jest wieksza od zera zatem jezeli mamy :
|x|=3 to x=3 v −x=3 analogicznie jest w nierownosci
26 mar 20:25
tomciop: Dzięki!
26 mar 20:25
krystek: @iiii troche pokory nie dla wszystkich banał.
26 mar 20:27
bezendu: w pierwszym mały błąd zrobiłem 3x−2 zamiast 3x−1 przepraszam
3x−1=2 lub 3x−1=−2
3x=3 3x=1
26 mar 20:31