pomóżcie
Andzia : 1. Oblicz Pc i graniastosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
− przekątna podstawy 7√2cm
− H 12 cm
2. Oblicz V i Pc ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mając dane:
− przekątna podstawy 10√2cm
− H 12cm
26 mar 20:18
camus: 1) Zastanów się, co graniastosłup prawidłowy czworokątny ma w podstawie
2) Zastanów się, czy istnieje jakiś związek między przekatną podstawy a jej bokiem
3) Popatrz na wzór na Pc i V graniastosłupa
4) Popatrz teraz na swoje wnioski
5) Popatrz znowu na wzory na Pc i V
6) Oblicz Pc i V
7) Zrób to samo z drugim przykładem
26 mar 20:31
Andzia : ale ja tego nie umiem i dlatego tu pisze
27 mar 07:04
Janek191:
z.1
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma podstawę kwadratową.
d = a
√2 − wzór na długość przekątnej kwadratu
a − długość boku kwadratu
Mamy więc
a
√2 = 7
√7 cm
więc
a = 7 cm
−−−−−−−−−−−−
H = 12 cm
−−−−−−−−−−−−−
Pole
Pc = 2 Pp + Pb = 2 *a
2 + 4a*H
czyli
Pc = 2* 7
2 + 4*7*12 = 2*49 + 336 = 98 + 336 = 434
Pc = 434 cm
2
=============
Objętość
V = Pp*H = a
2 *H = 7
2 * 12 = 49*12 = 588
V = 588 cm
3
=============
z.2
d = 10
√2 cm
H = 12 cm
Ten ostrosłup ma podstawę w kształcie kwadratu o boku długości a.
Mamy
a
√2 = 10
√2 cm
więc
−−−−−−−−−−−−−
H = 12 cm
−−−−−−−−−−−−−−
Przekrojem osiowym przez środek podstawy i wysokość ściany bocznej
jest Δ równoramienny o wysokości H i podstawie długości a;
h
1 − wysokość ściany bocznej ( Δ równoramiennego )
Z tw. Pitagorasa mamy
h
12 = 12
2 + 5
2 = 144 + 25 = 169
h
1 =
√169 = 13
h
1 = 13 cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *H = |
| a2 *H = |
| *102 * 12 = 4*100 = 400 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V = 400 cm
3
===========
Pole powierzchni
Pc = Pp + Pb = a
2 + 4*0,5 a*h
1 = a
2 + 2a*h
1
Pc = 10
2 + 2*10*13 = 100 + 260 = 360
Pc = 360 cm
2
==============
27 mar 08:33
Janek191:
z.1
Graniastosłup prawidłowy czworokątny ma podstawę kwadratową.
d = a
√2 − wzór na długość przekątnej kwadratu
a − długość boku kwadratu
Mamy więc
a
√2 = 7
√7 cm
więc
a = 7 cm
−−−−−−−−−−−−
H = 12 cm
−−−−−−−−−−−−−
Pole
Pc = 2 Pp + Pb = 2 *a
2 + 4a*H
czyli
Pc = 2* 7
2 + 4*7*12 = 2*49 + 336 = 98 + 336 = 434
Pc = 434 cm
2
=============
Objętość
V = Pp*H = a
2 *H = 7
2 * 12 = 49*12 = 588
V = 588 cm
3
=============
z.2
d = 10
√2 cm
H = 12 cm
Ten ostrosłup ma podstawę w kształcie kwadratu o boku długości a.
Mamy
a
√2 = 10
√2 cm
więc
−−−−−−−−−−−−−
H = 12 cm
−−−−−−−−−−−−−−
Przekrojem osiowym przez środek podstawy i wysokość ściany bocznej
jest Δ równoramienny o wysokości H i podstawie długości a;
h
1 − wysokość ściany bocznej ( Δ równoramiennego )
Z tw. Pitagorasa mamy
h
12 = 12
2 + 5
2 = 144 + 25 = 169
h
1 =
√169 = 13
h
1 = 13 cm
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp *H = |
| a2 *H = |
| *102 * 12 = 4*100 = 400 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V = 400 cm
3
===========
Pole powierzchni
Pc = Pp + Pb = a
2 + 4*0,5 a*h
1 = a
2 + 2a*h
1
Pc = 10
2 + 2*10*13 = 100 + 260 = 360
Pc = 360 cm
2
==============
27 mar 08:34
Andzia : dziękuje
8 kwi 19:22