Oblicz.
Kasia: Oblicz:
a) 827 do potęgi 2/3=
b) 0,01 −12 =
c) 5 do potęgi 1/2 * 5 do potęgi 1/2 + 7 do potęgi 1/2 * 7 do potęgi 1/2 =
d) 2log(indeks dolny 4) 24−2log(indeks dolny 4) 3 =
26 mar 20:14
26 mar 20:16
Janek191:
zatem
| | 8 | | 2 | | 2 | | 4 | |
( |
| )23 =[( |
| )3]23 = ( |
| )2 = |
| |
| | 27 | | 3 | | 3 | | 9 | |
b)
0,01
−12 = 100
12 = 10
c)
5
12 * 5
12 + 7
12 * 7
12 =
= 5
12 + 12 + 7
12 + 12 = 5
1 + 7
1 = 5 + 7 = 12
d)
| | 242 | |
2 log4 24 − 2 log4 3 = log4 242 − log4 32 = log4 ( |
| ) = |
| | 32 | |
= log
4 8
2 = log
4 64 = 3
bo 4
3 = 64
27 mar 06:59
madzia: 5 3/4 * 8 1/3 przez 1/2 * (−2/3) +2/3:(−4/25)
21 wrz 12:06
5-latek: Madzia to sa podstawowe działania na ułamkach .
21 wrz 12:08