NIe umiem :( pomocy
Szymek: Zbadaj analitycznie czy punkty A(−3.5), B(2.11), C(0.1) sa wspolliniowe.
26 mar 20:06
iiiii: jak sa wspolliniowe to leza na jednej prostej ax+b=y
wyznacz rownanie prostej ab i sprawdz czy unkt c naleszy doi tej prostej
26 mar 20:09
krystek: Powtarzasz
26 mar 20:13
Szymek: a iiiii a powstawiasz co i jak bo zbytnio nie wiem co za co powstawic
26 mar 20:13
26 mar 20:14
iiiii: normalnie patrz :
punkt ma postac A=(x,y) a prosta y=ax+b
czyli jak masz rownanie prostej AB to prosta przechodzi przez A i przez punkjt B wiec masz
uklad rownan
zatem
jak A=(−3,5) to podstawiasz x za x i y za y czyli 5=−3a+b
a jak b =(2,11) to analogicznie dostaniesz 11=2a+b ( masz uklad rownan liczysz a i
b i przykladowo jak a ci wyjdzie 7 a b ci wyjdzie 15 to rownanie prostej ab ma postac
y=7x+15 i do tego podstawiasz wspolrzedne punktu c i sprawdzasz czy lewa = prawa ale ja
podalem ci tutaj tylko przyklad rozwiarz uklad rownan i wylicz a i b )
26 mar 20:30
Eta:
Wystarczy policzyć współczynniki kierunkowe
a
AB≠a
AC
Punkty A, B, C −−− nie są współliniowe
26 mar 20:37