matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja wykładnicza
humanista:
Dana jest funkcja f(x)=3
x
−2 g(x) = f(−x)
1
1
Uzasadnij, że g(−
) − g(
)=2tg30
o
2
2
26 mar 19:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
1
g(x) = f(−x) = 3
−x
−2 =
−2
3
x
g(−0,5) = 3
0,5
−2 =
√
3
− 2
1
g(0,5) =
− 2
√
3
√
3
3
√
3
−
√
3
√
3
g(−0,5) − g(0,5) =
√
3
−
=
= 2
= 2*tg30
o
3
3
3
26 mar 19:53
humanista:
1
mozna wyjaśnić skąd jest to
?
3x
26 mar 19:56
Kipic:
1
bo 3
−x
daje
3
x
26 mar 19:59
krystek:
1
poprawnie (
)
x
3
26 mar 20:01