prawdopodobienstwo
mat: Dane: A,B⊂Ω, P(B)=7/9 , P(AnB) = 2/9 . Oblicz P(B\A)
Móglby mi ktos napisac jak nazywa sie wogule to zdarzenie P(B\A), prawdopodobienstwo od czego?
26 mar 19:50
iiiii: jest to Prawdopodobienstwo B minus A
26 mar 20:00
iiiii:

Generalnie opiera sie to na rachunku zbiorow, wiec mozesz sobie to narysowac tak jak ja wyzej
Omega to ten czarny kwadrat on zawsze jest mniejszy badz rowny 1 wynika to z wlasnosci
prawdopodobienstwa i z rysunku mozesz wiele wyczytac
26 mar 20:04
Mila:
| | 7 | | 2 | | 5 | |
P(B\A)=P(B)−P(A∩B)= |
| − |
| = |
| |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
26 mar 20:05
iiiii: Z rysunku widze ze P(B\A) = P(B) − P(AnB)
26 mar 20:06