Oblicz nierówność.
Kasia: 0,5x2 * 22x+2 > 164
26 mar 19:49
camus: 1)zamień wszystkie potęgi do potęgi o podstawie 2
2)wykonaj intuicyjne działania na potęgach tak, aby pozostało 2coś>2coś innego
3)ponieważ 2>1, stąd coś>coś innego
4)rozwiąż nierówność cosiową
26 mar 20:04
Kasia: Jestem z tego zielona

proszę o pomoc..
26 mar 20:11
camus: 0,5 = 12 = 2−1
164 = 64−1=(26)−1 = 2−1
poza tym ax*ay=ax+y
26 mar 20:16
krystek: 2−x2*22x+2>2−6
2−x2+2x+2>2−6
26 mar 20:21
Kasia: Jak ja to mam zapisać ? to dwa osobne działania ?
26 mar 20:24
krystek: −x2+2x+2>−6
−x2+2x+8>0 liczysz Δ x2 i x1 i rozwiązujesz przy po mocy wykresu
26 mar 20:26
Kasia: Aaa, oki rozumiem
26 mar 20:33
krystek: ?i ....
26 mar 20:34
Kasia: Ok mam Δ , x1 i x2 i tera wykres i dziedzina ta ?
26 mar 20:36
krystek: gdzie nierównośc jest spełniona czyli wartości >0
26 mar 20:37
Kasia: A parabolę maluję od dołu ?
26 mar 20:45
krystek:
26 mar 20:51
Kasia: hmm wyszło mi x1=4 i x2=−2 i jak mam napisać to gdzie ta nierówność jest spełniona

?
26 mar 20:56
krystek: x∊(−2,4)
26 mar 20:58
Kasia: aa bo ja tak patrze na ten wykres i myślałam, że coś źle wyliczyłam i dlatego masz inaczej
namalowane

ale tak to bym wiedziała

dziekujee
26 mar 21:00