prawdopodobienstwo
mat: Rzucono kostką sześcienną do gry i okreslono zdarzenia: A − na kazdej kostce wypadla inna
liczba oczek, B − iloczyn wyrzuconych oczek jest rowny 6. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzenia
AuB.
zrobilem narazie tak:
Ω=216
A=120
B=9
i nie wiem czy P(AuB)=P(A)*P(B)? czy jak to zrobic?
26 mar 19:46
iiiii: P(AuB)=P(A)+P(B)−P(AnB)
26 mar 20:08
mat: a jak obliczyc to P(AnB)?
26 mar 20:27
iiiii: nie wiem jaka jest dokladna tresc zadania bo z czego ty obliczyules omege 216 z jednego rzutu
kostka?
26 mar 20:33
mat: a sorry zapomnialem dodac w tresci ze kostka rzucono 3 razy, wiec Ω=63
26 mar 20:44
mat: a sorry zapomnialem dodac w tresci ze kostka rzucono 3 razy, wiec Ω=63
26 mar 20:44
iiiii: no wiec zdarzenie AnB to A czesc wspolna B czyli musisz odjac przypadki ktore sie pokrywaja
czyli np jak w zdarzeniu A miales ze na kazdej kostece wypadla inna liczba oczek i ta liczba
oczek spelnia warunek B to dodasz dwa razy to samo kumasz

zastanow sie jakie zdarzenia sie
pokrywaja
26 mar 20:47
camus: P(A∩B) − prawdopodobieństwo na to, że jak rzucisz trzy razy kostką, to dostaniesz w każdym
rzucie inną liczbę oczek i ich iloczyn będzie wynosił 6
26 mar 20:49
mat: czyli to P(AnB) musze sam sobie wyliczyc tak? nie ma na to zadnego wzoru?
26 mar 20:51
iiiii: trzeba myslec

nie ma rady ^^
26 mar 20:52
iiiii: nie jest tez tego duzo zastanow sie kiedy iloczyn jest rowny 6 albo
1*2*3 albo 1*1*6 ( oczywiscie teraz jeszcze vsa mozliwe rozne przemieszczenia )
26 mar 20:54
camus: A∩B = {{1,2,3},{1,3,2},{2,1,3},{2,3,1},{3,1,2},{3,2,1}}
m(A∩B) = 6
mΩ = 216
26 mar 20:54
mat: ok dzieki, myslalem ze jest jakis wzor na to bo tutaj akurat jest malo liczenia ale np. jakby
bylo jakies inne zdarzenie gdzie byloby wiecej mozliwosci
26 mar 20:56
iiiii: nic nie poradzisz trzeba myslec
26 mar 20:59
Mila: |A|=6*5*4=120
b) B − iloczyn wyrzuconych oczek jest rowny 6
6=1*1*6 3 zdarzenia
6=1*2*3 3!=6 zdarzeń ( 3 różne czynniki)
|B|=9
|A∩B|=6
| | 120 | | 9 | | 6 | |
P(AUB)= |
| + |
| − |
| |
| | 216 | | 216 | | 216 | |
26 mar 22:11