pole ograniczone prostymi
merida: Jakie jest pole ograniczone prostymi y=x+1 x=ex x=2?
26 mar 19:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
narysowałeś chociaż układ współrzędnych i te wykresy
intryguje mnie x=ex
26 mar 19:25
merida: powinno być y=e
x
26 mar 19:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale nadal nie wiem czy narysowałaś wykresy
26 mar 19:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
masz obliczyć ∫12 (ex − (x+1) ) dx
26 mar 19:31
merida: nie wiem jak narysować ten wykres y=ex
26 mar 19:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
26 mar 19:33
merida: ok, dziękuję

teraz spróbuję sama obliczyć, zobaczymy co z tego będzie...
26 mar 19:35
Patryk:
2
∫
0 nie taki przedział ?
26 mar 19:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
fakt fakt
26 mar 19:39
merida: jednak nie wiem chyba jak obliczyć to pole bo wyszło mi P= e2 − e − 1,5
pomożesz?
26 mar 19:42
merida: jeśli przedział jest taki jak powiedział Patryk, to P=e2−5 ?
26 mar 19:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
ile wynosi całka nieoznaczona
26 mar 19:45
merida: chodzi Ci o: ex−1/2x2−x ?
26 mar 19:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2−x | |
w sensie |
| tak  |
| | 2 | |
no to liczymy
| | 4−2 | |
x=2.... e2 − |
| = e2 − 1 |
| | 2 | |
F(2) − F(0) = e
2−1 − 1 = e
2 − 2
26 mar 19:51
huehuehue:
F(0)=e
0=1
F(2)−F(0)=e
2−4−1=e
2−5
szukane pole P=e
2−5
26 mar 20:02
merida: dzięki! ;>
26 mar 22:13