jednokładność
Tina: Punkt a=(12,6) przekształcono w jednokładności o środku S i skali k. Znajdź wsp obrazu punktu
A, jeżeli
S=(−7,5).k=1
S(4,8), k=2
Prosiłabym o szczegółowe rozwiązanie które mogłabym przeanalizować, najlepiej z tej definicji
SA'=k * SA (wektory)
26 mar 19:18
Tina: Bardzo proszę o pomoc bo kompletnie tego nie rozumiem, a nie ma nigdzie w internecie dokładnie
policzone...
26 mar 20:08
Mila: A=(12,6)
1) S=(−7,5) ,k=1
SA→=[12−(−7),6−5]=[19,1]
SA'→=1*[19,1]
A'=A
2) S(4,8), k=2
SA→=[8,−2]
A'=(x',y')
SA'→=2*[8,−2]=[16,−4]⇔x'−4=16 i y'−8=−4
x'=20
y'=4
Można wyprowadzić wzory:
P(x,y), P'(x',y') punkty jednokładne
S=(a,b), k skala jednokładności
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
26 mar 20:33
Tina: Dzięki Mila, jak zawsze wszystko świetnie wytłumaczone

Mam jeszcze takie pytanie, żeby
korzystać z tych wzorów na maturze muszę je wcześniej wyprowadzić ? Czy mogę ich po prostu
użyć?
26 mar 21:37
Mila: Są nauczyciele, co podają te wzory na profilu rozszerzonym, wyprowadzają na zajęciach
fakultatywnych.
Możesz użyć, ale pamięć jest zawodna, wypracuj metodę weryfikacji rozwiązania, najlepiej
narysować w układzie wsp.dany punkt i jego obraz.
Tu była trudność, na ekranie nie mieściło się.
26 mar 21:48