Oblicz x.
Kasia: Jak obliczyć:
a) log(indeks dolny)35123=x
b) log(indeks dolny)3√3 9=x
c) log(indeks dolny)4 x=3log(indeks dolny)4 5−23 log(indeks dolny)4 4=13 log(indeks
dolny)4 2
d) log(indeks dolny)3 √27 =x
26 mar 19:01
huehuehue: a) nie moge rozczytac
c)przepisz to jak mozesz bo masz 2 znaki "="
26 mar 19:14
Kasia: a)log(indeks dolny) 3/5 1i2/3=x
a w tym c to zamiast tego drugiego = ma być +
26 mar 19:17
Kasia: Jak bym mogła te obliczenia jeszcze prosić do tego

z góry dzięki
26 mar 19:18
huehuehue: ok
| | 3 | | 5 | | 3 | | 5 | |
a) ( |
| )x= |
| ⇒x=−1 bo ( |
| )−1= |
| |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
b) (3
1*3
12)
x=3
2
| | 2 | | 1 | |
c)log4x=log453 − |
| log44 + |
| log42 |
| | 3 | | 3 | |
log
44=1
log
42=2
| | 2 | | 2 | |
log4x=log4125 − |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | |
4
log4125=x ⇒ x=125
26 mar 19:30
huehuehue: w c skorzystalem ze wzoru alogax=x
26 mar 19:32
Kasia: Ok, dzięki wielkie
26 mar 19:42
Kasia: Wiesz co w tym przykładzie "C" nie miało być 5 do potęgi 3 tylko 3log na dole 4 i 5 normanie.
26 mar 19:44
huehuehue: 3log
45 = log
45
3= log
4125
26 mar 19:51
Kasia: ok
26 mar 19:57