asymptoty
Daniel: | | x | |
czesc  jak policzyć asymptoty do takiej funkcji f(x)= |
| |
| | ex | |
26 mar 18:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
D
f = .... słucham
czyli mogą być by nie mogą być poziome

a pionowe/ukośne to masz procedurę ... granice w +/−
∞ liczysz korzystając z reguły de'Hospitala
26 mar 18:40
Daniel: d=R
tzn ze poziomych nie ma ?
26 mar 18:43
huehuehue: nie tzn ze pionowych nie ma
26 mar 18:46
Daniel: czyli to ma byc tak :
x→+−
∞
26 mar 18:47
26 mar 18:53
Daniel: | | 1 | |
noto jak podstawie ∞ do ex to wychodzi |
| czyli 0 tak? |
| | ∞ | |
26 mar 18:59
huehuehue: tak czyli masz asymptote jaka ?
26 mar 19:03
Daniel: to jak podstawie to w ten sposób
| | x | | x | | 1 | |
lim( |
| −0x}= |
| =tu r.H wychodzi |
| =0 |
| | ex | | ex | | ex | |
czyli jest asymptota pozioma ale jakie tj równanie tej asymptoty?
26 mar 19:07
Daniel: lim dąży do +−∞
26 mar 19:07
Daniel: y=0?
26 mar 19:09
huehuehue: tak
26 mar 19:10
Daniel: a dobrze zastosowalem ta regule H.
26 mar 19:11
huehuehue: tak
26 mar 19:15
Daniel: dzięki
26 mar 19:17