Planimetria
mimi: Oblicz promien okregu opisanego na trapezie jezeli ramie trapezu ma dlugosc 10 cm, dluzsza
podstawa 16 cm, a wysokosc 5
√3cm. Bardzo prosze o pomoc
26 mar 18:39
mimi: ?
26 mar 18:46
mimi: Pomozcie, proszę
26 mar 18:49
irena_1:

h=5
√3
x
2=10
2−(5
√3)
2=100−75=25
x=5
p
2=(16−5)
2+(5
√3)
2=121+75=196
p=14
Okrąg opisany na trapezie to okrąg opisany na trójkącie ABC
R
√3=14
3R=14
√3
26 mar 18:54
Eta:
| | 5√3 | | √3 | |
sinα= |
| = |
| ⇒ α=60o |
| | 10 | | 2 | |
|EB|= 5 to |AE|=11
Z tw. Pitagorasa w ΔAEC otrzymasz |AC|= 14
Okrąg opisany na trójkącie ABC jest okręgiem opisanym na tym trapezie
zatem
| |AC| | |
| = 2R ⇒ R=...... dokończ |
| sinα | |
26 mar 19:01
Eta:
I.... po ptokach ...... kolejny gotowiec (nawet w prostych rachunkach )
26 mar 19:04