wielomiany
KR: Pierwiastkami wielomianu czwartego stopnia są liczby 2 i −2. Wielomian ten jest podzielny przez
trójmian q(x)= x
2+2x−3. Napisz wzór tego wielomianu, jeżeli wiadomo, że do jego wykresu
należy punkt P(−1,24)
proszę o pomoc

26 mar 18:29
irena_1:
Q(x)=x2+2x−3=(x+3)(x−1)
W(x)=a(x−2)(x+2)(x+3)(x−1)
W(−1)=24
a(−1−2)(−1+2)(−1+3)(−1−1)=24
a(−3)*1*2(−2)=24
12a=24
a=2
W(x)=2(x−2)(x+2)(x+3)(x−1)
26 mar 18:33
Skipper:
x2+2x3=(x+3)(x−1)
Zatem W(x)=a(x+3)(x−1)(x−2)(x+2)
24=a*2*(−2)*(−3)*1 ⇒a=2
W(x)=2(x+3)(x−1)(x−2)(x+2)
26 mar 18:38