Oblicz długość boku i pole trójkąta.
Olka: | | 4 | | 5 | |
W trójkącie KLM dane są |KM|=20, |ML|=13, cos∡MKL= |
| , cos∡MLK= |
| . Oblicz długość |
| | 5 | | 13 | |
boku KL i pole trójkąta.
26 mar 18:28
iiiii:

z tw cos
20
2=13
2+KL
2−2*KL*13*cosα a cosα=5/13
oraz
13
2=20
2+KL
2−2*KL*20*cosβ a cosβ=4/5
26 mar 18:44
Olka: wtedy z pierwszego równania KL= 11 ∪ KL=21, a z drugiego KL=11 lub −21. −21 od razu odpada, bok
nie może być ujemny. Ale w takim razie 11 czy 21? I dlaczego? Według odp w książke poprawne
jest 21 ale nie mam bladego pojęcia czemu ta.
26 mar 19:07
iiiii: bo zrub z tego uklad rownan i DODAJ te dwa rownania i wtedy policz delte
26 mar 19:19