matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąty
miki:
Czy zna ktoś wzór na pole trójkąta w układzie współrzędnych
26 mar 17:44
Mateusz:
Rysunek pełni role poglądową:
1
P
ΔABC
=
|d(AB
→
,AC
→
)| ponadto A=(x
A
,y
A
),B=(x
B
,y
B
) C=(x
C
,y
C
)
2
czyli liczysz długosci tych wektorów dalej juz nie ma problemu z policzeniem
26 mar 18:15
Mateusz:
Pełny wzór jest tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/wzory2010.pdf
strona 6
26 mar 18:27