.
asdf: Witam

pochodne

Wyznacz n−tą pochodną i napisz wzór Maclaurina z resztą Lagrange'a:
f(x) = sinx; f(0) = 0
f'(x) = cosx; f'(0) = 1
f''(x) = −sinx; f''(0) = 0
f'''(x) = −cosx; f'''(0) = − 1
....
wzór na rąd pochodnej wyznaczyłem:
| | π | |
f(n)(x) = cos( (n−1)* |
| + x) (działa − podstawiałem, dowód): |
| | 2 | |
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28sinx%29%27%27%27%27%27%27%27%27%3Dcos%28+%288-1%29*pi%2F2+%2B+x%29
czyli:
| | π | | π | |
f(n−1)(x) = cos( (n−2) * |
| + x ); f(n−1)(0) = cos( (n−2) * |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
wyznaczam reszte (jej licznik):
| | π | | π | |
f(n)(x) = cos( (n−1)* |
| + x); f(n)(c) = cos( (n−1)* |
| + c) |
| | 2 | | 2 | |
ogólna postać Maclaurina z resztą:
| | f'(0) | | f''(0) | |
f(x) = f(0) + |
| x + |
| x2 + ... + f(n−1)(0) + Rn |
| | 1! | | 2! | |
podstawiając:
| | x3 | | | |
sin(x) = 0 + x − |
| + ... + |
| xn−1 + Rn |
| | 3! | | (n−1)! | |
gdzie:
dobrze?
26 mar 17:41
asdf: ?
26 mar 18:03
asdf: .
26 mar 18:19
asdf: .
26 mar 18:47
asdf: :(
26 mar 18:50
asdf: .
26 mar 19:46
Godzio:
Wygląda dobrze
26 mar 19:51
asdf: Mam też takie zadanie:
oblicz przybliżoną wartość ln0.1
mam funkcję:
y = ln(1+x)
za x daje −0.1
z wielomianu Maclaurina otrzymuję funkcję:
| | x2 | | x3 | | x4 | | (−1)n(n−2)! | |
ln(1+x) = x− |
| + |
| − |
| + ... + |
| xn−1 + Rn |
| | 2 | | 3 | | 4 | | n−1)! | |
do szczegółów...wyznaczyłem, że n−ta pochodna ma postać:
| | (−1)n+1*(n−1)! | |
f(n)(x) = |
| |
| | (1+x)n | |
| | (−1)n+1*(n−1)! | |
f(n)(c) = |
| |
| | (1+c)n | |
| | f(n)(c) | |
Rn(x) = |
| xn, więc: |
| | n! | |
| | | |
Rn(x) = |
| * xn, przenosząć mianownik do mianownika |
| | n! | |
licznika:
| | (−1)n+1*(n−1)! | |
Rn(x) = |
| } * xn |
| | n!(1+c)n | |
n!= n(n−1)!
| | (−1)n+1 | |
Rn(x) = |
| * xn |
| | n*(1+c)n | |
Na początku napisałem, że moje x = −0.1, czyli mam:
| | (−1)n+1 | |
Rn(−0.1) = |
| * (−0.1)n |
| | n*(1+c)n | |
| | −1 | | (−1)n | |
(−0.1)n = ( |
| )n = |
| , stosując to: |
| | 10 | | 10n | |
10
n wskoczy do mianownika i (−1)
n+1*(−1)
n = (−1)
n+2
| | (−1)n+1 * (−1)n | |
Rn(−0.1) = |
| |
| | 10n * n*(1+c)n | |
| | (−1)n+2 | |
Rn(−0.1) = |
| |
| | 10n * n*(1+c)n | |
i teraz pytanie..jak oszacować tutaj resztę?
| (−1)n+2 | | 1 | |
| < |
| |
| 10n * n*(1+c)n | | 10n * n*(1+c)n | |
i dalej nie wiem jak

c ∊ ( (−0.1);0) jak coś − tak mi się zdaje..
26 mar 19:56
asdf: Nie przybliżoną wartość ln0.1 tylko ln 0.9
26 mar 19:56
asdf: w odpowiedzi mam n = 4, ale nie wiem czemu tak jest
26 mar 19:59
Godzio:
Ale co n = 4 ?
26 mar 20:02
Godzio:
Im więcej wyrazów weźmiesz tym lepsze przybliżenie dostaniesz. Nie masz np. podanego błędu w
jakim ma się znaleźć reszta ?
26 mar 20:04
asdf: sorry, moze nie napisałem:
mam oszacować ln 0.9 z dokładnością do 0.0001. W odpowiedzi wyszlo, ze rownosc jest spelniona
(do oszacowania reszty) dla n = 4, tak jak masz, np. oszacowac liczbe e:
| 3 | | 1 | |
| < |
| to n jest spelnione dla n = 7 albo 6 jakos tak..tutaj podobnie. |
| n! | | 1000 | |
26 mar 20:05
Godzio:
No to dobra, resztę mamy:
| | (−1)n + 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| |
| xn| ≤ |
| * |
| ≤ |
| * |
| |
| | n!(1 + c)n | | n!(1 + c)n | | 1000 | | n! | | 1000 | |
dla n = 4 jest to już mniejsze od 10
−4
26 mar 20:10
asdf: ale przecież c < 0 czyli taka dziwna ta nierownosć
26 mar 20:13
asdf: i tam nie ma silni, chyba, ze zle patrzę.
26 mar 20:14
asdf: z resztą − tam chyba mma błąd:
(−1)
n+1 * (−1)
n = (−1)
2n+1.
| (−1)2n+1 | | 1 | |
| < |
| |
| 10n(1+c)n | | 10n(1+c)n | |
no..i tu sie konczy moja przygoda z myśleniem
26 mar 20:27
asdf: :(
26 mar 20:41
Godzio:
| | 1 | |
Szczegóły  podstaw sobie c= −0,1 i będziesz miał 0.9 n i dla n = 4 jest to około |
| |
| | 78000 | |
więc ≤ 10
−4
26 mar 20:54
Godzio:
A już widzę, bo patrzyłem tak dokładnie, daj mi moment
26 mar 20:55
Godzio:
Już wiem, to jest ta funkcja, w której do szacowania nie opłaca się brać reszty Lagrange'a. Weź
resztę Peano (chyba tak się zwał) i kombinuj wtedy
26 mar 20:56
asdf: Kurde

Nie znam tej reszty

Podaruję sobie ten przykład

Dzięki za pomoc
26 mar 20:59
asdf: chyba mam rozwiązanie:
| | (−1)n+1 * (−0.1)n | | (−1)n+1*(−1)n | |
| |
| | = | |
| = |
| | n*(1+c)n | | 10n*n(1+c)n | |
| | (−1)2n+1 | | 1 | |
| |
| | = |
| |
| | 10n*n*(1+c)n | | 10n*n*(1+c)n | |
i teraz rozkładam:
c∊ (−(0.1);0) czyli:
| 9 | |
| < 1+c < 1 // odwracam: |
| 10 | |
| 10 | | 1 | |
| > |
| > 1 // porządkuję od najmniejszej do największej (teraz jest na odwrót) |
| 9 | | 1+c | |
| | 1 | | 10 | |
1 < ( |
| < |
| // podnoszę do n−tej, znaki pozostają te same |
| | 1+c | | 9 | |
i tera z mam oszacowane, że:
| 1n | | 10n | |
| < |
| , czyli wracając do równania: |
| (1+c)n | | 9n | |
| 1 | | 1n | | 1 | | 10n | |
| * |
| < |
| * |
| |
| 10n*n | | (1+c)n | | 10n*n | | 9n | |
czyli mam ten błąd..i teraz porównuję maksymalny błąd z dokładnością:
| 1 | | 10n | | 1 | |
| * |
| < |
| |
| 10n*n | | 9n | | 10000 | |
n*9
n > 10000 dla każdego n ≥ 4 będę mieć dokładność do 10
−4, należy więc dodać 3 składniki.
Dobrze?
28 mar 02:35
asdf: bump


111jedenjeden
28 mar 16:35