Oblicz pole i długosci przekatnych ;(
marti: Oblicz pole oraz dlugosci przekątnych rombu którego bok wynosi 2,5 a promien okregu wpisanego w
ten romb wynosi r=1.2
Bardzo prosze o pomoc
26 mar 17:31
marti:
26 mar 18:04
krystek: h=2r P=a*h
a przekątne połowią się pod kątem prostym
26 mar 18:06
marti: pole OK, rozumiem, ale przekatne nie wiem za bardzo jak obliczyc?
26 mar 18:11
marti: No bo ja wiem , ze przecinaja sie pod katem prostym w polowie tyle ze dwie przekatne nie sa
rownej dlugosci, a z jednego twierdzenia Pitagorasa z dwoma niewiadomymi nic nie zdzialam
26 mar 18:14
marti: Błagam pomozcie
26 mar 18:19
pogmatwałem: a=2,5
h=2r=2*1,2=2,4
P=a*h=2,5*2,4=6
e,f − przekątne rombu
teraz układ dwóch równań: Pitagoras i wyznaczone wyżej e, później pomocnicza niewiadoma
26 mar 18:23
pogmatwałem:

źle
26 mar 18:27
26 mar 18:36